Ιωάννης Θεοδωρούδης +30 2371022654 / +30 6980325685

Άρθρα

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τους μεσίτες

(1) Ψάχνω για κατοικία… Τι ακριβώς κάνει ο μεσίτης και γιατί να απευθυνθώ σε κάποιον ?


Ο μεσίτης αναλαμβάνει να σας βρει το διαμέρισμα που ψάχνετε και που εσείς δε μπορείτε γιατί δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να το κάνετε.

Η ανεύρεση ενός διαμερίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση… Σκεφτείτε με πόσους άγνωστους ανθρώπους (ιδιοκτήτες) θα πρέπει να μιλάτε κάθε μέρα, να σας περιγράφουν τα διαμερίσματα τους τηλεφωνικώς (δεν κάνουν πάντα και την πιο αντικειμενική περιγραφή) και να πρέπει να αποφασίσετε πιο από όλα θα δείτε.

Και η τιμή?? Τι θα κάνετε με τη τιμή?? Πως θα την παζαρέψετε αν χρειάζεται? Και αυτοί που δε σας τη λένε τηλεφωνικώς? Θα πάτε αναγκαστικά να δείτε το διαμέρισμα και ας ελπίζετε ότι αυτό που θα δείτε θα είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που θα ζητάει ο ιδιοκτήτης του!!!! Και αν όχι?? Τότε θα έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο… Γιατί λοιπόν να μη βάλετε ένα μεσίτη να τα κάνει όλα αυτά για εσάς?

Ο μεσίτης μπορεί να σας δείξει διαμερίσματα που θα ταιριάζουν καταρχάς στις προδιαγραφές σας. Από τη στιγμή που θα βρεθεί αυτό που θα σας ικανοποιεί, αναλαμβάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της συμφωνίας.

Πολλοί μεσίτες εξυπηρετούν και στο κομμάτι της δανειοδότησης.

Οι μεσίτες, σε συνδυασμό με το σπιτόγατο, υπάρχουν για να σας λύσουν τα χέρια. Να σας απαλλάξουν από το άγχος της ανεύρεσης κατοικίας και να το κάνουν μία ευχάριστη και εύκολη διαδικασία για εσάς και τους οικείους σας.


(2) Πουλάω το ακίνητο μου… Γιατί να το αναθέσω σε μεσιτικό και να μην το πουλήσω μόνος μου?


Αν έχετε κάποιο διαμέρισμα που θέλετε να πουλήσετε, να νοικιάσετε κλπ, ο μεσίτης μπορεί να σας βρει γρήγορα και άμεσα τον κατάλληλο ενδιαφερόμενο για την περίπτωση σας.

Ο Μεσίτης έχοντας συνολική εικόνα της αγοράς και εμπειρία μπορεί να εκτιμήσει το ακίνητο σας, ούτως ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο ζητώντας κάτι που είναι εκτός της αγοράς αλλά ούτε και να χάσετε χρήματα μη έχοντας εκτιμήσει σωστά την περιουσία σας.

Τα μεσιτικά γραφεία διαθέτουν μεγάλο πελατολόγιο στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν ανά πάσα στιγμή ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν γρήγορα και άμεσα την κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Επιπλέον υπάρχουν και κατηγορίες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών ή οικοπέδων, στα οποία η μεσολάβηση του μεσίτη είναι απαραίτητη. Και αυτό γιατί π.χ μεγάλες εταιρείες οι οποίες ψάχνουν για κάποιο επαγγελματικό χώρο, θα γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε μεσιτικά γραφεία και θα αναμένουν τις προσφορές τους επιλέγοντας τελικά τη καλύτερη δυνατή.

Ή ένας μεσίτης μπορεί να προωθήσει συντομότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τον πωλητή ένα οικόπεδο που δίδεται, παραδείγματος χάριν, για αντιπαροχή γιατί οι γνωριμίες που έχει με τεχνικές εταιρίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές ενός ιδιώτη.


(3) Θέλω να δω ένα ακίνητο που μου προτείνει κάποιος μεσίτης? Τι είναι η Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης που μου ζητάει να υπογράψω? Να τον εμπιστευτώ?


Οι περισσότεροι μεσίτες, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση της δουλειάς τους, διαθέτουν και ζητούν από τους πελάτες τους πριν τη διαδικασία υποδείξεως οποιουδήποτε διαμερίσματος να υπογράψουν τη «Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης».

Η εντολή αυτή στην ουσία ορίζει και διευκρινίζει την ειδικώς συμφωνηθείσα αμοιβή που οφείλει ο αγοραστής στο μεσίτη σε περίπτωση καταρτίσεως της τελικής συμβάσεως.

Η διαδικασία είναι απλή, Αρχικά ο μεσίτης περιγράφει στον πελάτη το προτεινόμενο ακίνητο και αφού τον ενημερώσει πλήρως για τα χαρακτηριστικά του, (δηλαδή, την περιοχή, το εμβαδόν του, τον όροφο, την παλαιότητα, την τιμή κλπ), τότε θα καταγράψει τα στοιχεία αυτά στην μεσιτική εντολή, η οποία θα είναι απαραίτητα ένα διπλότυπο έντυπο. Μετά την υπογραφή της μεσιτικής εντολής από τον ενδιαφερόμενο πελάτη ο μεσίτης ανακοινώνει την ακριβή διεύθυνση του προτεινόμενου ακινήτου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να συμπληρώσουμε πως πιθανόν να δείτε διαμερίσματα με περισσότερους από έναν μεσίτη. Για το λόγο αυτό, χρήσιμο θα ήτανε, να κρατάτε όλες τις εντολές υπόδειξης ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να γνωρίζετε ποια διαμερίσματα έχετε δει από τον εκάστοτε μεσίτη. Για ένα συγκεκριμένο ακίνητο, καλό θα είναι να δώσετε εντολή σε έναν και μόνο μεσίτη. Διαφορετικά, στην περίπτωση της αγοράς του ακινήτου, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να πληρώσετε όλους όσους μεσίτες σας έχουν υποδείξει το ακίνητο στο οποίο τελικά καταλήξατε.


(4) Θέλω να αναθέσω το ακίνητο μου σε κάποιον μεσίτη για να μου βρει αγοραστή/ ενοικιαστή? Τι είναι η Εντολή Ανάθεσης που μου ζητάει να υπογράψω? Να τον εμπιστευτώ?


Εντολή ανάθεσης είναι εκείνο το έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί τη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και στο μεσίτη που αναλαμβάνει την προώθηση και την υπόδειξη του σε ενδιαφερόμενους με σκοπό την πώληση/ ενοικίαση/ αντιπαροχή του εκάστοτε ακινήτου. Επιπλέον ορίζει τη συμφωνηθείσα αμοιβή που θα οφείλει ο ιδιοκτήτης στον μεσίτη εφόσον καταρτιστεί η τελική σύμβαση (συμβόλαιο).

Στην Εντολή ανάθεσης γίνεται μία πλήρης περιγραφή του ακινήτου, αναγράφεται το ποσό που διεκδικεί ο ιδιοκτήτης να λάβει από την διάθεση του ακίνητου του, ορίζεται η μεσιτική αμοιβή και υπογράφεται από τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες αυτού ή ακόμα και από τον πληρεξούσιό του /τους.

Αρκετοί μεσίτες αρκούνται στην προφορική ανάθεση ενός ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του, έχοντας καλή πίστη για τον αντισυμβαλλόμενο και ίσως τη πεποίθηση ότι θα μπορούν να αποδείξουν, αν χρειαστεί στο δικαστήριο σε περίπτωση μη τήρησης της προφορικής συμφωνίας, τη προώθηση και τη μεσολάβησή τους στη πώληση του ακινήτου. Κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται

Θα πρέπει επιπλέον να διευκρινίσουμε πως είναι στη προσωπική ευχέρεια του κάθε ιδιοκτήτη αν θα δώσει αποκλειστική εντολή ανάθεσης στον μεσίτη (αποκλειστική εντολή ανάθεσης: ανάθεση σε έναν μόνο μεσίτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως παραίτηση και του ιδίου, για το διάστημα που ορίζεται, από τη διαδικασία προώθησης του ακινήτου του. Αν το ακίνητο δοθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί από τον ιδιοκτήτη ή από άλλον μεσίτη, τότε ο μεσίτης που έχει την αποκλειστική εντολή ανάθεσης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αμοιβή που είχε αρχικά οριστεί) ή αν θα συνεργαστεί με περισσότερους από έναν μεσίτες.


(5) Ποια πρέπει να είναι η αμοιβή του μεσίτη?


Η μεσιτική αμοιβή είναι συμφωνηθείσα και ορίζεται σε ποσό ή σε ποσοστό.

Βάση τον αστικό κώδικα δεν υπάρχει άρθρο που να ορίζει ούτε σε ποσό, ούτε σε ποσοστό το ύψος της μεσιτείας (βλέπε άρθρο 703 έως και 708).

Συνηθίζεται όμως στην περίπτωση της αγοραπωλησίας να καθορίζετε ως ποσοστό πάνω στην τελική εμπορική αξία του ακινήτου, συνήθως το 2% αυτής και στην περίπτωση ενοικίασης σε ένα ενοίκιο.

Δεν αποκλείεται όμως να ακούσετε και κάτι διαφορετικό, π.χ το 1% ή το 1,5% ως αμοιβή σε περίπτωση αγοράς ή μισό ενοίκιο στην περίπτωση της ενοικίασης.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να υπολογίζετε ότι εκτός από την μεσιτική αμοιβή που θα έχει καθοριστεί και θα τη γνωρίζετε εκ των προτέρων, σε περίπτωση καταρτίσεως της τελικής συμβάσεως επιβαρύνεστε επιπλέον με το νόμιμο ΦΠΑ που ανέρχεται στο 24% (μεσιτική αμοιβή + 24% ΦΠΑ)

 

πηγή: spitogatos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *